söndag 24 oktober 2010

GISSNINGSLEK!!!

Vad tror ni att detta är för sörja????


Hrm...vääääldigt svårgissat???

Om vi säger så här, det är idag exakt två månader kvar till julafton! Drygt en månad till så är det första advent... Har det gått upp ett ljus? Visst, alldeldes riktigt, det är julens gyllende dryck, GLÖGG!!!

Ska den bli riktigt god och mustig så ska den stå extra länge. Eftersom vi är bortresta över julen så lär vi inte dricka upp all glögg i år utan den ska lagras tills nästa år :)

Till alla er som aldrig gjort glögg själva, skriv ner receptet, åk till affären imorgon, släng alla ingredienserna i en hink, sätt plastfolie över, stick några små hål, avsluta med en diskhandduk eller nått...

Här kommer receptet, är ni redo...



JULGLÖGG




5 l svagdricka
2½ kg strösocker
500 g russin
50 g jäst
5 inte allt för stora potatisar i skivor (det är detta som ger styrkan i glöggen-överdosera inte)
3 påsar hela nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 påse hel ingefära
4 pommeransskal
4-5 bitar hel kanel

Banda allt i ett stort kärl (gärna en "Dammjanne"), täck med antingen diskhandduk eller några lager med plastfolie. Väljer du plastfolie så stick några små hål i plasten...

Låt sedan den ädla drycken stå och jäsa i ett inte allt för svalt rum, minst tre veckor men gärna det dubbla!

 Tappa upp på flaskor! Enklast gör du med hjälp av en hävert, en sådan där slang som man suger upp drycken och silar bort alla kryddor...

Se till att inte göra detta innan du ska köra bil för man blir lite yr i bollen när man håller på med detta... :)

Sen så var det klart och man kan dekorera flaskorna med fina etiketter och ge bort när man ska på bjudning under julen!

Så här ser det ut i mitt kök nu;

Lycka till!!!

Inga kommentarer: