tisdag 8 december 2009

TILLTUGG TILL GLÖGGEN...

Brända mandlar

Ja, vad säger ni...ska vi köra ett litet recept så här mitt i veckan??? Gillar ni brända mandlar så ska ni absolut göra detta.....farligt gott och busenkelt!!!


Ingredienser:


2 dl sötmandel
3 dl florsocker
1 dl vatten


Gör så här
1. Sätt ugnen på 150°C.

2. Bred ut mandlarna i en ugnssäker form.

3. Torka mandlarna i ugnen i 15 minuter. Rör med en trägaffel efter halva tiden.

4. Blanda mandlar, florsocker och vatten med en trägaffel i en 2-literskastrull.

5. Koka under omrörning på medelvärme (inte varmare för då kan mandlarna bli brända på ett sätt som inte är gott) tills sockret kristalliserar sig, dvs det blir vitt och torrt. Det tar ca 15 minuter. Dra av kastrullen från plattan.

6. Höj värmen och ställ tillbaka kastrullen. Sockret ska smälta och bli brunt men inte bränt. När det börjar knäppa – dra kastrullen från värmen men rör fortfarande. Rör så att allt det kristalliserade sockret värmen men rör fortfarande. Rör så att allt det kristalliserade sockret smälter. Eventuellt behöver du ställa tillbaka kastrullen på plattan någon sekund för att höja temperaturen på smeten.

7. Bred ut smeten på ett bakpapper och låt den svalna. Bryt loss mandlarna när de svalnat och lägg i fin julskål!

(receptet är hämtat ur tidningen Buffé 2006)


God Jul på Er!

Inga kommentarer: