tisdag 3 november 2009

FÖRSVARSADVOKAT...

...JAG?!?

Ja, man börjar känna sig som en sådan...Idag satt jag i rådgivningen, det innebär att personer kan komma upp och ta en nummerlapp för att få rådgivning av sjuksköterska, boka tid, vaccinera sig mot säsongsinfluensan, omläggningar, sårskador med mera...

Idag hade jag 30 patienter som droppade in på 3½ timme...vissa hade ett ärende och sen ville de också diskutera vaccination mot nya influensan (eller svininfluensan som det fortfarande heter i folkmun) , andra kom enbart för att försöka övertala mig att vaccinera dem.

Eftersom vaccinet för tillfället är en bristvara så är man stenhård med att bara ge till riskgrupperna och personalen på vårdcentralen. MEN, patienterna tycks tro att det är vi sjuksköterskor som har makten att bestämma vilka som kan få vaccin nu eller inte...

Idag har jag hört följande;

Jag anser att jag är i riskgruppen...jag är målare och träffar mycket folk i mitt arbete (det menar du inte...vem gör inte det?!?)

Jag är gravid och vill inte vaccinera mig, mina föräldrar som är här behöver vaccinera sig för att skydda mej... (ja, har man gjort ett val så får man ta konsekvensen också...)

Jag ska åka bort i helgen och hälsa på dottern som precis fått barn, jag behöver ha skydd innan jag åker...(ja, då skulle många vara riskpatienter, dessutom verkar det inte så fort...)

Jag är 80 år och det är oss det drabbar värst (eller hur...) dessutom reser jag väldigt mycket och det innebär ju att jag är en riskpatient... (bättre lycka nästa gång...)

Förutom dessa trettio patienter så jag jag haft lika många per telefon, de flesta med samma ärende. Givetvis hade vi vaccinerat alla med glädje om vi bara haft vaccinet. Jag håller med om att det är helt korkat att börja vaccinera icke riskgruppspatienter i vecka 49 men under rådande omständigheter är det inte så mycket att göra mer än att gilla läget!

Behöver jag berätta att jag är gräsligt trött idag, att det sen var fullmåne i natt gör inte saken bättre!

MEN, i natt ska jag sussa som ett barn...zzzz..zzz..zzzzz

Imorgon har jag egen mottagning, ska bli skönt att coacha folk istället för att prata om influensan!

Tjoddelooooo på er!

2 kommentarer:

Katarina sa...

"...mina föräldrar behöver vaccinera sig för att skydda mig"

Hur tusan håller du masken? Jag skulle nog ömsom tappa hakan, skratta och gråta om jag var tvungen att höra allt du verkar få höra.

Hoppas du kunde sova trots fullmånen.

ÅSA sa...

Katarina...ja du...snacka om att man bir duktig på att ha pokerface...Har dock hört mycket annat, folk söker för att de har "kråkor i näsan", eller en som trodde han var sjuk för det blev skum när han kissade fr. höga höjder (stående...) du förstår :)