tisdag 6 oktober 2009

Min insändare...

....kommer här...
Jag blev så upprörd när jag läste gårdagens GP, ett reportage av Christer Lövkvist med rubriken "Nu flyttas makten till patienterna". Visst är det så att patienterna har fått mer makt, både på gott och ont. Men det fria vårdvalet med alldeles för många aktörer på marknaden har också skapat en pajkastning, framför allt från de privata aktörerna som talar illa om de offentliga vårdcentralerna, även media är duktiga på att vinkla publicerade artiklar så.


I gårdagens artikel uttalar sig Mehran Monemi, ägare och medicinskt ansvarig på Akutläkarna så här "De gamla vårdcentralerna såg patienterna som problem. Jag ser dem som resurser.". Jag har jobbat som sjuksköterska i Primärvården Göteborg i 12 år och jag har aldrig uppfattat patienterna som ett problem, ej heller hos mina kollegor!


Att patienterna ofta kommer till oss för att de har ett problem stämmer bättre. Problem iform av fysisk eller psykisk ohälsa som vi sedan med alla de resurser vi har försöker hjälpa patienten med.


Om patienterna nu hade varit så missnöjda med den offentliga vården i Göteborg, hur kommer det sig då att det faktiskt gick så bra i det Fria Vårdvalet ???


, jag har absolut inget emot fler aktörer på marknaden men att bedriva vård kan man, i alla fall inte enligt min tro, driva i vinstsyfte! Man kan säkert "tjäna pengar" på att bedriva en privat vårdcentral, men vad drar man in de pengarna på? Jo man är oftast mycket mer restriktiv med provtagning och externa utredningar då det kostar pengar!!! Något att tänka på när man väljer vårdcentral!


Att locka patienter med gratis kaffe eller träningskort är inget för oss som jobbar på de offentliga vårdcentralerna. Vi vill att patienterna ska välja oss för att vi bedriver bra sjukvård, ingenting annat!/ Åsa , leg. sjuksköterska

6 kommentarer:

Kicki sa...

Heja Heja! Håller med till 100% Sjukvården skall inte bedrivas i vinst syfte. Det är helt galet!

ÅSA sa...

Hej Kicki!Nä, då är det något som är fel...Dessutom så håller de privata på och smutskastar den offentliga vården i Göteborg nu så det är väldigt låg nivå för att handla om välutbildade människor! Välkommen förresten :)

anna of sweden sa...

Go girl! :)

Krya-på-dig-kramar!!!

Rebecca sa...

Tack för att du publicerade den här! Bra skrivet! Förstår att chefen blev nöjd!
Kram

ÅSA sa...

Anna :D

Rebecca...det var så lite så...Kanske inte så lätt för alla att hänga med i debatten men det har varit väldigt mycket ståhej här i Göteborg med Fritt Vårdval!!! kram!

Fröken Sverige sa...

"Flera tidigare anställda vittnar om att Mehran Monemi närmast dagligen träffade olistade patienter på mottagningen vid Heden, vilka sedan registrerades och journalfördes som kvällspatienter på jourcentralen.

Om de här patienterna privat betalat besöket vid Heden innebär det att Akutläkarna tog dubbelt betalt."

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.771846-systematiskt-fusk-pa-vardcentral

Mvh

/FS