fredag 31 oktober 2008

FREDAGS RECEPTET

För er som ska fira jul hemma så måste ni höja julstämningen med hemmagjord glögg! Det finns inget bättre än när man kan känna hur hela huset doftar jul då glöggen står och puttrar.

Inte nog med det, sen smakar den dessutom helt fantastiskt gott. David och jag har gjort blindtest och båda valde den framför Blossas glögg! Det ni! Så printa ut receptet och åk till närmaste mataffär och köp in råvarorna!


JULGLÖGG

5 l svagdricka
2½ kg strösocker
500 g russin
50 g jäst
5 inte allt för stora potatisar i skivor (det är detta som ger styrkan i glöggen-överdosera inte)
3 påsar hela nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 påse hel ingefära
4 pommeransskal
4-5 bitar hel kanel

1) Koka upp sockret med 1 liter svagdricka, låt svalna

2) Blanda allt i ett stort kärl (gärna en "Dammjanne"), täck med antingen diskhandduk eller några lager med plastfolie. Väljer du plastfolie så stick några små hål i plasten...

Låt sedan den ädla drycken stå och jäsa i ett inte allt för svalt rum, minst tre veckor men gärna det dubbla!

3) Tappa upp på flaskor! Enklast gör du med hjälp av en hävert...heter det så? En sådan där slang som man suger upp drycken och silar bort alla kryddor...

Se till att inte göra detta innan du ska köra bil för man blir lite yr i bollen när man håller på med detta...

Sen så var det klart och man kan dekorera flaskorna med fina etiketter och ge bort när man ska på bjudning under julen!

Inga kommentarer: