fredag 12 september 2008

FREDAGS RECEPTET

Så var det dags för bloggens andra recept, denna veckan blir det en super god fiskrätt. Lite avancerad men så god så det är värt allt jobb! Receptet är hämtat från tidningen Buffé

Lax- och kräftfylld rödtunga
IngredienserPortioner: 6-8
1 kg potatis400 g laxfilè (utan skinn och ben)
1 tsk salt
1 ägg
2 dl vispgrädde
1 burk kräftstjärtar i lake (390 g)
1 1/2 krm kajennpeppar
6-8 dubbla filéer rödtunga
2 dl vitt vin eller vatten
2 dl vatten+ 1-2 msk konc fiskfond
2 dl lättcrème fraiche
1/2-1 dl hackad dill
1 purjolök
200 g färska sockerärter
1 msk olivolja

Gör så här
1. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten.

2. Skär laxfilén i bitar. Mixa dem med saltet i matberedare i ca 30 sekunder.

3. Tillsätt ägget och mixa ytterligare ca 30 sekunder till en fast färsliknande konsistens.

4. Tillsätt grädden, lite i taget, och mixa stötvis tills grädden helt blandat sig med färsen.

5. Låt kräftstjärtarna rinna av, krama försiktigt ut överflödig vätska. Dela kräftstjärtarna och blanda ner i färsen. Krydda med kajennpeppar.

6. Sätt ugnen på 175ºC. Fördela färsen på mitten av varje dubbelfilé. Vik över ändarna och forma till rullar. Lägg dem i en smörad ugnssäker form. Krydda med salt och peppar.

7. Tillsätt vin/vatten och täck formen med ett smörat bakplåtspapper. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter. Använd gärna stektermometer; innertemperaturen ska bli ca 50°C. Låt vila ett par minuter före servering

8. Koka upp vatten och fiskfond. Vispa ner crème fraichen. Låt koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner dillen i såsen.

9. Skär purjolöken i tunna ringar. Skölj dem i vatten. Låt rinna av på en handduk. Fräs sockerärter och purjolök mjuka i olja ca 2 minuter. Smaka av med salt och peppar.

10. Fördela grönsakerna på varma tallrikar. Lägg på fisken. Skeda över såsen. Servera med kokt potatis. Garnera gärna med forellrom och extra kräftstjärtar.


LYCKA TILL!

Inga kommentarer: